RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

ŠOKANTNO: Rusija proglasila (RSE) i (Glas Amerike) stranim agentima!?

Rusko "Ministarstvo pravosuđa" proglasilo je Radio "Slobodna Evropa", "Glas Amerike" i nekoliko pridruženih medijskih servisa "stranim agentima", po novom zakonu koji su kritikovale i zapadne vlade i organizacije za slobodu medija.

Rusko ministarstvo nije navelo nikakve restrikcije s kojima bi se ovi mediji mogli suočiti, ali je istaklo da bi mogli biti podvrgnuti detaljnim zahtevima o finansijskom poslovanju i da ono što se objavljuje smatra izvorom stranog agenta, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

U saopštenju na veb strani "Ministarstva pravosuđa" stoji da su Radio "Slobodna Evropa", "Glas Amerike", televizijski kanal "Aktualne teme", "Tatar-Baškirski" servis Radio "Slobodna Evropa", "Sibir Realiti", "Ideal Realiti", "Faktograf", "Kavkaz Realisti" i "Krim Rialiti", "strani masovni mediji koji funkcišu kao strani agenti".

Ruski zakon, kojim vlada može odrediti bilo koju stranu medijsku organizaciju kao "stranog agenta“, brzo je prošao kroz parlament i potpisao ga je predsednik Vladimir Putin (25. novembra).Predsednik Radio "Slobodna Evropa" (Tomas Kent) izjavio je da je kompanija svesna saopštenja "Ministarstva pravde", ali "nije dobila nikakve detalje o tome što ova oznaka može značiti za programske sadržaje".

"Radio "Slobodna Evropa" - Radio "Sloboda" je medijska organizacija koja se bavi profesionalnim vestima o Rusiji i drugim zemljama i ostajemo predani tačnom i sveobuhvatnom novinarstvu", rekao je Kent.

Ruski zavničnici su izjavili su da je zakon "istovetan odgovor" nakon što su državnu televiziju "Rusija danas" američke vlasti optužile za širenje propagande i da bi trebalo svoje dopisništvo u Americi da registruje po "Zakonu o registraciji stranih agenata" u SAD (FARA).

Američki zvaničnici kažu da se ne radi o istovetnom odgovoru, naglašavajući da su američki i ruski zakoni drugačiji i da Rusija koristi zakon o "stranim agentima" kako bi ućutkala disidente i obeshrabrila slobodnu razmenu ideja.

Portparolka "Ministarstva spoljnih poslova" Rusije Marija Zaharova izjavila je u ponedeljak da se medijskim organizacijama koje su imenovane "stranim agentima" neće oduzeti akreditacija i da će moći da "nastave novinarski rad u Rusiji mirno i bez ikakvih prepreka".

Međutim, očekuje se da će državna "Duma" ove nedelje podneti predlog zakona koji bi sprečio da američki mediji, koji su imenovani kao strani agenti ulaze u "Donji dom" parlamenta.

"Evropska unija" je ocenila da je aktuelni ruski zakon "suprotan obavezama Rusije o zaštiti ljudskih prava" i nazvala ga "pretnjom slobodnim i nezavisnim medijima i pristupu informacijama".

Organizacija "Hjuman rajts voč" osudila je ruski zakon kao "napad na slobodu medija" i "ocenila da je politički motivisan kako bi se utišali glasovi onih koje ruski narod ne bi smeo čuti".
Izvor: FoNet / Foto: Shutterstock.com
 
06.12.2017 14:31

 

Pročitajte još i ...

A KADA, ĆE DALJE DA IDU? U Srbiji (4100 migranata), većina u prihvatnim centrima A KADA, ĆE DALJE DA IDU? U Srbiji (4100 migranata), većina u prihvatnim centrima

U Srbiji je oko (4.100 migranata), od kojih je (98 odsto) u prihvatnim centrima, saopštili su nadležni prilikom posete "Centru za smeštaj migranata" u Krnjači, kod Beograda.Taj "Centar" su povodom ...

BAHATA VOŽNJA U SLUŽBENIM KOLIMA: Ministar Đorđević nepovređen u udesu! BAHATA VOŽNJA U SLUŽBENIM KOLIMA: Ministar Đorđević nepovređen u udesu!

Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević doživeo je saobraćajnu nezgodu sinoć oko (20 časova) na ulazu u Veliko Gradište, vraćajući se sa predizbornog mitinga u Negotinu.Kako saznajemo Đorđević ...

A GDE JE DODIK? Delegacija na čelu sa Vučićem u poseti Rusiji A GDE JE DODIK? Delegacija na čelu sa Vučićem u poseti Rusiji

Delegacija koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić (od danas do 20. decembra) boravi u poseti Rusiji gde je u utorak predviđen sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.Kako je ranije najavljeno, ...

Loading the player...