RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

ŠOKANTNO: Rusija proglasila (RSE) i (Glas Amerike) stranim agentima!?

Rusko "Ministarstvo pravosuđa" proglasilo je Radio "Slobodna Evropa", "Glas Amerike" i nekoliko pridruženih medijskih servisa "stranim agentima", po novom zakonu koji su kritikovale i zapadne vlade i organizacije za slobodu medija.

Rusko ministarstvo nije navelo nikakve restrikcije s kojima bi se ovi mediji mogli suočiti, ali je istaklo da bi mogli biti podvrgnuti detaljnim zahtevima o finansijskom poslovanju i da ono što se objavljuje smatra izvorom stranog agenta, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

U saopštenju na veb strani "Ministarstva pravosuđa" stoji da su Radio "Slobodna Evropa", "Glas Amerike", televizijski kanal "Aktualne teme", "Tatar-Baškirski" servis Radio "Slobodna Evropa", "Sibir Realiti", "Ideal Realiti", "Faktograf", "Kavkaz Realisti" i "Krim Rialiti", "strani masovni mediji koji funkcišu kao strani agenti".

Ruski zakon, kojim vlada može odrediti bilo koju stranu medijsku organizaciju kao "stranog agenta“, brzo je prošao kroz parlament i potpisao ga je predsednik Vladimir Putin (25. novembra).Predsednik Radio "Slobodna Evropa" (Tomas Kent) izjavio je da je kompanija svesna saopštenja "Ministarstva pravde", ali "nije dobila nikakve detalje o tome što ova oznaka može značiti za programske sadržaje".

"Radio "Slobodna Evropa" - Radio "Sloboda" je medijska organizacija koja se bavi profesionalnim vestima o Rusiji i drugim zemljama i ostajemo predani tačnom i sveobuhvatnom novinarstvu", rekao je Kent.

Ruski zavničnici su izjavili su da je zakon "istovetan odgovor" nakon što su državnu televiziju "Rusija danas" američke vlasti optužile za širenje propagande i da bi trebalo svoje dopisništvo u Americi da registruje po "Zakonu o registraciji stranih agenata" u SAD (FARA).

Američki zvaničnici kažu da se ne radi o istovetnom odgovoru, naglašavajući da su američki i ruski zakoni drugačiji i da Rusija koristi zakon o "stranim agentima" kako bi ućutkala disidente i obeshrabrila slobodnu razmenu ideja.

Portparolka "Ministarstva spoljnih poslova" Rusije Marija Zaharova izjavila je u ponedeljak da se medijskim organizacijama koje su imenovane "stranim agentima" neće oduzeti akreditacija i da će moći da "nastave novinarski rad u Rusiji mirno i bez ikakvih prepreka".

Međutim, očekuje se da će državna "Duma" ove nedelje podneti predlog zakona koji bi sprečio da američki mediji, koji su imenovani kao strani agenti ulaze u "Donji dom" parlamenta.

"Evropska unija" je ocenila da je aktuelni ruski zakon "suprotan obavezama Rusije o zaštiti ljudskih prava" i nazvala ga "pretnjom slobodnim i nezavisnim medijima i pristupu informacijama".

Organizacija "Hjuman rajts voč" osudila je ruski zakon kao "napad na slobodu medija" i "ocenila da je politički motivisan kako bi se utišali glasovi onih koje ruski narod ne bi smeo čuti".
Izvor: FoNet / Foto: Shutterstock.com
 
06.12.2017 09:31

 

Pročitajte još i ...

BRUKA I SRAMOTA! EPS u Čačku isključio struju ratnom vojnom invalidu BRUKA I SRAMOTA! EPS u Čačku isključio struju ratnom vojnom invalidu

"Elektrodistribucija Čačak" isključila je struju ratnom vojnom invalidu sa "Košara" Dejanu Petkoviću, iako su mu 3. jula dali rok od 30 dana da izmiri dug.Petković ne spori dug od 27.000 ...

GLASALI STE, SAD UŽIVAJTE! Ponoćni Moler GLASALI STE, SAD UŽIVAJTE! Ponoćni Moler

Završi se, konačno, i ovo "Svetsko prvenstvo" u fudbalu.Čini se, nikada turbulentnije u Srba.Dakako da to nije samo zbog fudbala, već zbog frustracija koje kada zaposednu neko biće, nema tog ...

(VIDEO): Turci ilegalno rade u Beogradu na vodi?! (VIDEO): Turci ilegalno rade u Beogradu na vodi?!

Već danima nadležne institucije i Srbije i Turske ne reaguju na činjenicu da oko 80 turskih državljana, koji su angažovani na izgradnji dela projekta "Beograd na vodi", štrajkuju jer im ...

Loading the player...