RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

Srbiji nisu potrebne državne banke, nemamo državu koja bi njima upravljala

Povodom predstojeće prodaje "Komercijalne banke" strancima

Konačno, EBRD je uspeo, kao manjinski vlasnik "Komercijalne banke" (sa udelom od 24,4 odsto, u odnosu na državu Srbiju koja ima 41,7 odsto akcija) posle toliko godina velikih pritisaka, da se vlada Srbije odrekne svog dela vlasništva i pristupi privatizaciji "KB".


"Komercijalna banka" je bila politička ustanova sa kasom iz koje su davani novci politički podobnim klijentima.

Prvo su davali, a potom vršili ogromna otpisivanja datih loših zajmova na teret kapitala. Gubici se mere desetinama miliona evra.

Samo zato da bi se „grobar srpskih banaka“ Mlađan Dinkić hvalio da imamo domaću banku, u koju je godinama zapošljavao svoje nesposobne partijske kadrove iz "G17" i potom iz "URS"“.

Ne treba nam stoga ni ova “naša”, poslednja "Komercijalna banka", jer i da joj neko u nastupu suludog dobročinstva pokloni ogroman novac, ovi što vode državu i banku (u kojoj su postavili svoje ljude) bi ih straćili i razdelili kako su, efikasno, i do sada činili, sebi i „mangupima iz svojih redova“.

Da naglasim: kad Srbija uskoro proda "KB" biće naša država još više potpuna kolonija, marioneta u rukama stranaca i njihovih interesa.

Na žalost građana Srbije, vlada i vlasti tako loše i neuspešno i neefikasno vode Srbiju i njene firme, kompanije banke, da će sve što vredi morati da prodaju tuđinu.

U istom danu, 4. februara, srpskoj javnosti saopštene su od strane visokih zvaničnika Srbije dve važne i značajne vesti.

Prava važna i značajna vest odnosi se „na jasnu i odlučnu nameru Vlade Srbije da proda svoj većinski udeo (od 41, 7 odsto) u jedinoj preostaloj „državnoj“ banci, "Komercijalnoj banci" (KB), koja inače prošle ( sa 61milion) i ove godine posluje uspešno (sa profitom od 70 miliona evra).

Po ranijem dogovoru sa "Međunarodnim monetarnim fondom" (MMF), koji su potpisali premijerka A. Brnabić, guvernerka J. Tabaković i ministar finansija S. Mali, do kraja februara ističe rok da Vlada Srbije, donese odluku o privatizaciji, koja treba da okonča do kraja ove godine.

Na upravo završenim pregovorima Srbije sa "MMF" taj projekat je potvrđen i javno saopšten.

Druga značajna izjava  bila je izjava Aleksandra Vučića, predsednika države Srbije,  da „Srbija mora da sačuva svoje nacionalne interese – do sada smo to uspevali, a nadam se da ćemo i ubuduće, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, napomenuvši da spoljni pritisci imaju veliki uticaj na našu zemlju.

Vučić je ovom izjavom priznao i potvrdio da je država pod pritiskom "MMF"-a i drugih finansijskih institucija primorana da okonča proces privatizacije „Komercijalne banke“.

Ostaje otvoreno ključno pitanje kako je moguće pod takvim spoljnim pritiscima sačuvati nacionalne i državne interese?
"MMF" i "EBRD": "Komercijalna banka" faktor, nestabilnosti bankarskog sistema


Na prvi pogled trebalo bi da izgleda da je velika šteta što Srbija privatizacijom, tačnije prodajom svog udela od 41,7 odsto, "Komercijalne banke" ostaje kao država bez ijedne svoje banke.

Inače, učešće Komercijalne banke u bankarskom sektoru Srbije je značajno -10,83 odsto.

Učešće banke u ukupnim depozitima bankarskog sektora iznosi 12,18 odsto, a u ukupnom kapitalu 9,56 odsto.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
08.02.2019 06:03

 

Pročitajte još i ...

Radnike poslodavac OPET PRIMORAVA da rade nedeljom i prekovremeno Radnike poslodavac OPET PRIMORAVA da rade nedeljom i prekovremeno

Radnici kompanije „Leoni“ u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su ...

OTKRIVAMO: Stefanović LAŽE, niko nije prinuđen da dođe na protest OTKRIVAMO: Stefanović LAŽE, niko nije prinuđen da dođe na protest

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović optužio je danas ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da je izneo „bezočnu laž“ kada je rekao da su zaposleni u šabačkoj Gradskoj upravi „prinuđeni“ da učestvuju ...

Galaxy Tab S5e Galaxy Tab S5e

Kompanija "Samsung" predstavila je "Galaxy Tab S5e" - tanji, lakši i promišljeno dizajniran tablet sa brojnim pametnim funkcijama.Sa ekranom od 10,5 inča i velikim kapacitetom baterije, "Galaxy Tab S5e" pažljivo je ...

Loading the player...