RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Srbiji nisu potrebne državne banke, nemamo državu koja bi njima upravljala

Povodom predstojeće prodaje "Komercijalne banke" strancima

Konačno, EBRD je uspeo, kao manjinski vlasnik "Komercijalne banke" (sa udelom od 24,4 odsto, u odnosu na državu Srbiju koja ima 41,7 odsto akcija) posle toliko godina velikih pritisaka, da se vlada Srbije odrekne svog dela vlasništva i pristupi privatizaciji "KB".


"Komercijalna banka" je bila politička ustanova sa kasom iz koje su davani novci politički podobnim klijentima.

Prvo su davali, a potom vršili ogromna otpisivanja datih loših zajmova na teret kapitala. Gubici se mere desetinama miliona evra.

Samo zato da bi se „grobar srpskih banaka“ Mlađan Dinkić hvalio da imamo domaću banku, u koju je godinama zapošljavao svoje nesposobne partijske kadrove iz "G17" i potom iz "URS"“.

Ne treba nam stoga ni ova “naša”, poslednja "Komercijalna banka", jer i da joj neko u nastupu suludog dobročinstva pokloni ogroman novac, ovi što vode državu i banku (u kojoj su postavili svoje ljude) bi ih straćili i razdelili kako su, efikasno, i do sada činili, sebi i „mangupima iz svojih redova“.

Da naglasim: kad Srbija uskoro proda "KB" biće naša država još više potpuna kolonija, marioneta u rukama stranaca i njihovih interesa.

Na žalost građana Srbije, vlada i vlasti tako loše i neuspešno i neefikasno vode Srbiju i njene firme, kompanije banke, da će sve što vredi morati da prodaju tuđinu.

U istom danu, 4. februara, srpskoj javnosti saopštene su od strane visokih zvaničnika Srbije dve važne i značajne vesti.

Prava važna i značajna vest odnosi se „na jasnu i odlučnu nameru Vlade Srbije da proda svoj većinski udeo (od 41, 7 odsto) u jedinoj preostaloj „državnoj“ banci, "Komercijalnoj banci" (KB), koja inače prošle ( sa 61milion) i ove godine posluje uspešno (sa profitom od 70 miliona evra).

Po ranijem dogovoru sa "Međunarodnim monetarnim fondom" (MMF), koji su potpisali premijerka A. Brnabić, guvernerka J. Tabaković i ministar finansija S. Mali, do kraja februara ističe rok da Vlada Srbije, donese odluku o privatizaciji, koja treba da okonča do kraja ove godine.

Na upravo završenim pregovorima Srbije sa "MMF" taj projekat je potvrđen i javno saopšten.

Druga značajna izjava  bila je izjava Aleksandra Vučića, predsednika države Srbije,  da „Srbija mora da sačuva svoje nacionalne interese – do sada smo to uspevali, a nadam se da ćemo i ubuduće, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, napomenuvši da spoljni pritisci imaju veliki uticaj na našu zemlju.

Vučić je ovom izjavom priznao i potvrdio da je država pod pritiskom "MMF"-a i drugih finansijskih institucija primorana da okonča proces privatizacije „Komercijalne banke“.

Ostaje otvoreno ključno pitanje kako je moguće pod takvim spoljnim pritiscima sačuvati nacionalne i državne interese?
"MMF" i "EBRD": "Komercijalna banka" faktor, nestabilnosti bankarskog sistema


Na prvi pogled trebalo bi da izgleda da je velika šteta što Srbija privatizacijom, tačnije prodajom svog udela od 41,7 odsto, "Komercijalne banke" ostaje kao država bez ijedne svoje banke.

Inače, učešće Komercijalne banke u bankarskom sektoru Srbije je značajno -10,83 odsto.

Učešće banke u ukupnim depozitima bankarskog sektora iznosi 12,18 odsto, a u ukupnom kapitalu 9,56 odsto.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
08.02.2019 06:03

 

Pročitajte još i ...

Hyundai želi ekrane osetljive na dodir u volanu Hyundai želi ekrane osetljive na dodir u volanu

Moderni automobili koriste ekrane više nego ikada ranije.Centralni displeji su veći (neki idu i do 15 inča, kao na Tesla Model 3) i analogne instrument table odlaze u zaborav te ...

Ni Galaxy S10 serija telefona nije pomogla Samsung-u da podigne profit! Ni Galaxy S10 serija telefona nije pomogla Samsung-u da podigne profit!

Samsung je objavio procenu da je prvi kvartal godine završen sa prometom od 45.8 milijardi dolara, što je 14 procenata niže od prošlogodišnjeg prometa u istom periodu (53.3 milijarde dolara).Istovremeno ...

Google Assistant donosi bolje rezultate pretraživanja na Android Google Assistant donosi bolje rezultate pretraživanja na Android

Oni koji svom Google Assistant-u često postavljaju pitanja mogli bi već sada da dobijaju rezultate koji nisu samo serija linkova, budući da je Google objavio ažuriranje za Android, koje donosi ...

Loading the player...