RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

SRBISTAN Državna preduzeća više muče MMF od povećanja plata i penzija

Delegacija "Međunarodnog monetarnog fonda" ponovo u Beogradu.

Po prvi put o daljoj saradnji razgovaraju sa novim ministrom finansija, Sinišom Malim.


Na stolu - nekoliko otvorenih pitanja, između ostalih i hoće li Srbija pristati da sa "MMF"-om sklopi novi sporazum - takozvanu "čuvarkuću"?

Misiju "MMF"-a je u "Ministarstvu finansija" dočekalo novo lice.

Siniša Mali po prvi put seo je za sto sa Džejmsom Rufom da pregovara o budućem aranžmanu. Mali i Ruf su zaključili da su javne finansije stabilne, ali i da nije sve tako "sjajno".

Srbija mora da održi fiskalnu disciplinu, da nastavi smanjenje javnog duga i ojača institucije sistema - poručeno je nakon sastanka.

“Ministar finansija i šef misije "MMF"-a za Srbiju razgovarali su i o najavljenom povećanju penzija i plata u javnom sektoru, kao i o paketu stimulativnih mera koje mogu da doprinesu boljem poslovnom okruženju i povećanju konkurentnosti.

Saglasili su se da je novi program koji sadrži instrument koordinacije politika (PCI) važan za ubrzan i održiv rast privrede i dohotka, uz očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti”, saopšteno je posle susreta iz "Vlade Srbije".

Analiza "Fiskalnog saveta" pokazuje da se povećanje plata u javnom sektoru u visini od pet do šest odsto ne bi negativno odrazilo na rezultate postignute dosadašnjim merama štednje.

Takav stav deli i ekonomski analitičar, Saša Đogović, koji kaže da povećanje plata neće biti "kamen spoticanja" u pregovorima.

"Osnovni elementi tog ugovora savetodavnog karaktera sa "MMF"-om će biti transformacija državnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju, transformacija javne uprave na svim nivoima - republičkom, pokrajnskom, lokalnom.

Svakako tu ostaje plata u javnom sektoru i penzija. Te plate mogu da budu podignute za jednu stopu inflacije, plus privredni rast koji bude ostvaren u ovoj godini, što bi zaista bilo ekonomski opravdano”, objasnio je Đogović.Čak i ako "MMF" da "zeleno svetlo" za povećanje plata u javnom sektoru, biće nezadovoljnih i to u redovima privatnika.

Zoran Vujović iz "Asocijacije malih i srednjih preduzeća" podseća da su plate u privatnom daleko manje od onih u državnom sektoru."Za dvadeset posto su plate veće u državnom sektoru, sad se postavlja pitanje kako je to moguće? Nažalost, moguće je.

Mi kao preduzetnici ne možemo da povećavamo plate, jer sa druge strane imamo skupu državu. Mi tražimo da se smanje poreske osnovice”, poručuje Vujović.

Pitanje je hoće li u budžetu biti prostora da se ispune i zahtevi onih koji taj budžet najviše pune.

Razgovori novog ministra finansija sa šefom misije "Međunarodnog monetarnog fonda", Džejmsom Rufom, nastavljaju se sutra, tema na stolu: reforma finansijskog i poreskog sistema.

Pregovori će trajati do 13. juna kada bi trebalo da bude jasnije da li je postignut dogovor oko ključnih tačaka novog sporazuma - takozvane "čuvarkuće" i oko povećanja plata u javnom sektoru.

Srbija je u februaru ove godine okončala trogodišnji aranžman sa "MMF"-om iz predustrožnosti, u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Država taj novac nije koristila.
Izvor: TV N1 - Maja Đurić / Foto: TV N1 - Screenshot
 
12.06.2018 05:16

 

Pročitajte još i ...

ALEKSANDAR VUČIĆ: Stefan Cvetković nađen živ i zdrav ALEKSANDAR VUČIĆ: Stefan Cvetković nađen živ i zdrav

Stefan Cvetković je pronađen živ i zdrav i trenutno je na ispitivanju u policiji, rekao je na konferenciji za novinare Vučić.U ranim poslepodnevnim satima Cvetković je pronađen u širem reonu ...

SAZNAJEMO: Neprijatno iznenađenje za kupce - MESO SVE SKUPLJE SAZNAJEMO: Neprijatno iznenađenje za kupce - MESO SVE SKUPLJE

Poslednjih dana neprijatno iznenađenje za kupce u mesarama - svinjetina i junetina sve su skuplje.Dokle meso može da poskupljuje i šta su uzroci sve viših cena?Sve manje mesa na trpezi. ...

SAZNAJEMO: Mlava u opadanju, nije bilo evakuacija ni žrtava u Petrovcu SAZNAJEMO: Mlava u opadanju, nije bilo evakuacija ni žrtava u Petrovcu

Situacija sa poplavama u Petrovcu na Mlavi je juče popodne je bolja, kiša je prestala da pada, te je Mlava u opadanju, rečeno nam je u toj opštini.Kako je javila naša reporterka, ...

Loading the player...