RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SRBISTAN Državna preduzeća više muče MMF od povećanja plata i penzija

Delegacija "Međunarodnog monetarnog fonda" ponovo u Beogradu.

Po prvi put o daljoj saradnji razgovaraju sa novim ministrom finansija, Sinišom Malim.


Na stolu - nekoliko otvorenih pitanja, između ostalih i hoće li Srbija pristati da sa "MMF"-om sklopi novi sporazum - takozvanu "čuvarkuću"?

Misiju "MMF"-a je u "Ministarstvu finansija" dočekalo novo lice.

Siniša Mali po prvi put seo je za sto sa Džejmsom Rufom da pregovara o budućem aranžmanu. Mali i Ruf su zaključili da su javne finansije stabilne, ali i da nije sve tako "sjajno".

Srbija mora da održi fiskalnu disciplinu, da nastavi smanjenje javnog duga i ojača institucije sistema - poručeno je nakon sastanka.

“Ministar finansija i šef misije "MMF"-a za Srbiju razgovarali su i o najavljenom povećanju penzija i plata u javnom sektoru, kao i o paketu stimulativnih mera koje mogu da doprinesu boljem poslovnom okruženju i povećanju konkurentnosti.

Saglasili su se da je novi program koji sadrži instrument koordinacije politika (PCI) važan za ubrzan i održiv rast privrede i dohotka, uz očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti”, saopšteno je posle susreta iz "Vlade Srbije".

Analiza "Fiskalnog saveta" pokazuje da se povećanje plata u javnom sektoru u visini od pet do šest odsto ne bi negativno odrazilo na rezultate postignute dosadašnjim merama štednje.

Takav stav deli i ekonomski analitičar, Saša Đogović, koji kaže da povećanje plata neće biti "kamen spoticanja" u pregovorima.

"Osnovni elementi tog ugovora savetodavnog karaktera sa "MMF"-om će biti transformacija državnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju, transformacija javne uprave na svim nivoima - republičkom, pokrajnskom, lokalnom.

Svakako tu ostaje plata u javnom sektoru i penzija. Te plate mogu da budu podignute za jednu stopu inflacije, plus privredni rast koji bude ostvaren u ovoj godini, što bi zaista bilo ekonomski opravdano”, objasnio je Đogović.Čak i ako "MMF" da "zeleno svetlo" za povećanje plata u javnom sektoru, biće nezadovoljnih i to u redovima privatnika.

Zoran Vujović iz "Asocijacije malih i srednjih preduzeća" podseća da su plate u privatnom daleko manje od onih u državnom sektoru."Za dvadeset posto su plate veće u državnom sektoru, sad se postavlja pitanje kako je to moguće? Nažalost, moguće je.

Mi kao preduzetnici ne možemo da povećavamo plate, jer sa druge strane imamo skupu državu. Mi tražimo da se smanje poreske osnovice”, poručuje Vujović.

Pitanje je hoće li u budžetu biti prostora da se ispune i zahtevi onih koji taj budžet najviše pune.

Razgovori novog ministra finansija sa šefom misije "Međunarodnog monetarnog fonda", Džejmsom Rufom, nastavljaju se sutra, tema na stolu: reforma finansijskog i poreskog sistema.

Pregovori će trajati do 13. juna kada bi trebalo da bude jasnije da li je postignut dogovor oko ključnih tačaka novog sporazuma - takozvane "čuvarkuće" i oko povećanja plata u javnom sektoru.

Srbija je u februaru ove godine okončala trogodišnji aranžman sa "MMF"-om iz predustrožnosti, u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Država taj novac nije koristila.
Izvor: TV N1 - Maja Đurić / Foto: TV N1 - Screenshot
 
12.06.2018 05:16

 

Pročitajte još i ...

80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a! 80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a!

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" (SzS) Nikola Jovanović izjavio je danas da se odbornička grupa "SzS" u "Skupštini Beograda" protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, ...

AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?! AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?!

Po dolasku veselog doktora Zokija Radojičića na čelo Beograda (zvanično, na mesto gradonačenika, nezvanično u ćošak kancelarije Gorana Vesića, gde trenutno glumi fikus), došlo je, očekivano i do promene na ...

Otkrivanje afere TRGOVINA SMRĆU uništilo je život lekara, PAKAO JE PROŠAO I NJEGOV SIN Otkrivanje afere TRGOVINA SMRĆU uništilo je život lekara, PAKAO JE PROŠAO I NJEGOV SIN

Kada je raskrinkao korupcionaški osinjak u "Hitnoj pomoći", dr. Borko Josifovski verovatno nije ni slutio da će umesto pohvala za savesnost dobiti dugogodišnje pretnje po život i otkaz.Moralnu satisfakciju, ne ...

Loading the player...