RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

STRUJNI UDAR: Nećemo imati da grejemo kuće zbog Bitkoina

Island se suočava sa eksponencijalnim rastom potrošnje energije koja se koristi za rudarenje "Bitkoina".

Potrošnja je toliko porasla da je blizu da dostigne količinu energije koja se troši za zagrevanje domaćinstava.

Island je populacino mali, ima negde oko (340.000 stanovnika), a poslednjih godina raste broj računarskih i centara za podatke, koji se koriste za rudarenje "Bitkoina" i drugih kriptovaluta.

Često ih grade firme želeći da iskoriste “zelene povlastice”.

Island skoro sve svoje energetske potrebe podmiruje iz obnovljivih izvora.

U islandskoj elektroenergetskoj kompaniji "HS Orka" su zabrinuti jer postoje najave izgradnje novih centara i brojni zainteresovani klijenti, a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podneti takvo opterećenje.Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje. Takođe, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašiće oko 700 GWh koji se godišnje potroše u svim islandskim domaćinstvima.

Protivnici navode da je korist koju Island ima od izgradnje centara za rudarenje "Bitkoina" zanemariva jer taj posao skoro da ne zahteva radnike, vrlo malo se oporezuje i na kraju država ne dobija skoro ništa, osim crpljenja električne energije.
Izvor: B92.net / Foto: Gettyimages
 
13.02.2018 07:27

 

Pročitajte još i ...

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara! PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara!

Prema statističkim podacima oko 10.000 lekara otišlo je na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina."Lekarska komora Srbije" oko 800 lekara godišnje izda sertifikat dobre prakse, koji je ...

SAZNAJEMO: Mala elektrana se mesecima gradi BEZ DOZVOLE, inspekcija je (blagonaklona) SAZNAJEMO: Mala elektrana se mesecima gradi BEZ DOZVOLE, inspekcija je (blagonaklona)

Srbija ima obavezu da do 2020. godine 27 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.Tu kvotu je postavila "Evropska energetska zajednica" i upravo je to razlog zbog kojeg država ...

OTKRIVAMO: Ispovest vatrogasca nam otkriva da je ova služba u KRITIČNOM STANJU! OTKRIVAMO: Ispovest vatrogasca nam otkriva da je ova služba u KRITIČNOM STANJU!

„Neću da načelnikovim rođacima, prijateljima i ljubavnicama krečim stanove, lokale i poslovne prostore i da za to budem nagrađen sa deset do dvadeset odsto na platu.“To je pre nekoliko meseci ...

Loading the player...