RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

SVE ĆE TO TETKA POZLATITI! Zašto je nabavka 700 (Škoda) za (MUP) tajna?

Zašto je nabavka više od (700 patrolnih vozila) "MUP"-a Srbije proglašena za tajnu?

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da su mu se tim povodom obratili novinari "BIRN"-a i "Južnih vesti", na osnovu toga on je naložio da se podaci učine dostupnim javnosti, međutim, "MUP" se tim povodom nije oglasio.

Novim “Škodama” policija pokušava da stigne i zaustavi one koji krše zakon.

Ali, da li je upravo "Ministarstvo unutrašnjih polova" prekršilo zakon kada je nabavilo te automobile?

Nije moguće da saznaju ni novinari, ni građani, od čijeg novca je i plaćena kupovina 710 “Škoda Rapid”, pošto je ta nabavka proglašena "tajnom".O detaljima ugovora u javnosti su govorili funkcioneri "MUP"-a i, prema rečima novinarke "BIRN"-a Ane Novaković, očekivali su da im javnost veruje na reč.

“To što neko kaže da smo potrošili (700 miliona dinara), da je bilo (tri ponuđača) u tom postupku, da je na deset strana obrazloženo je izabrana baš "Škoda", a ne "FIAT" ili "Pežo", i da su bili "FIAT" i "Pežo" pored "Škode" - mi to ne možemo da proverimo.

Ne postoji jedan papir. Čak i kad ga tražiš, ti taj papir ne možeš da vidiš”, ističe Novaković.

Da se podaci, po "Zakonu o slobodnom pristupu informacijama" učine dostupnim javnosti, na zahtev novinara zatražio je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

"I suočio se sa ćutanjem. Dakle, "MUP" nije naveo ni jedan jedini bilo kakav razlog zbog kog ograničava pravo javnosti”, kaže Šabić.

Nabavka se može proglasiti tajnom kada su informacije koje sadrži ključne za bezbednost, kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

“Niko od ljudi za ovim stolom ne zna da li su postojale te ključne informacije za bezbednost, i da li su one morale da se štite na ovaj način”, objašnjava on.

Prisutni u publici koji su se predstavili kao "Centar za bezbednost" (DBA) rekli su da podržavaju to što država ne daje informacije novinarima i građanima, jer bi, kako kažu, po toj logici i kriminalci mogli da traže poverljive podatke.

Šabić: I on podnese zahtev i...

DBA: I dobije podatak?

Šabić: Ne dobije, gospodine. Nego vi donesete rešenje i kažete: 'Odbija se Vaš zahtev iz ovog i ovog razloga'.

DBA: I šta je problem?

Šabić: Problem je što to niste uradili i ona (novinarka BIRN-a) nije kriminalac nego novinar.

Organizatori tribine navode da je u prethodnom periodu kada je "MUP" nabavljao vozila, uredno objavljena konkursna dokumentacija sa svim specifikacijama, kao i odluka i obaveštenja o zaključenim ugovorima.
Izvor: TV N1 / Foto: MUP republike Srbije
 
06.12.2017 11:20

 

Pročitajte još i ...

SRBISTAN - MALA KOLUMBIJA! Da li je žandarm Vučković vođa navijača Partizana SRBISTAN - MALA KOLUMBIJA! Da li je žandarm Vučković vođa navijača Partizana

"Policijski sindikat Srbije" (PSS) zatražio je od "Ministarstva unutrašnjih poslova"  informacije o tome da li je pripadnik "Žandarmerije" Nenad Vučković vođa navijača "Partizana" i da li su ispitivane njegove veze ...

BRUKA I SRAMOTA! EPS u Čačku isključio struju ratnom vojnom invalidu BRUKA I SRAMOTA! EPS u Čačku isključio struju ratnom vojnom invalidu

"Elektrodistribucija Čačak" isključila je struju ratnom vojnom invalidu sa "Košara" Dejanu Petkoviću, iako su mu 3. jula dali rok od 30 dana da izmiri dug.Petković ne spori dug od 27.000 ...

GLASALI STE, SAD UŽIVAJTE! Ponoćni Moler GLASALI STE, SAD UŽIVAJTE! Ponoćni Moler

Završi se, konačno, i ovo "Svetsko prvenstvo" u fudbalu.Čini se, nikada turbulentnije u Srba.Dakako da to nije samo zbog fudbala, već zbog frustracija koje kada zaposednu neko biće, nema tog ...

Loading the player...