RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

VELIKA FRKA U EVROPI: Teroristi dolaze preko Balkana!

Policije i službe bezbednosti zemalja Evropske unije su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog pretnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista.

Oni zbog poraza napuštaju Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje da "naročito preko balkanskih puteva" dopru do zapadne Evrope sa zadatkom da vrše atentate.


To piše italijanski list Republika koji kaže da je "Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike. 

Republika podvlači da su sve bezbednosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema da 25. marta dočeka šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju da bi obeležili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom džihadistima: "morate sejati smrt na Zapadu, ubijajte svud gde ih nađete".

Republika se poziva na obaveštajne izvore i kaže da je "sve više znakova da razbijeni delovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrata u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gde mogu da računaju na stare i nove podrške".

"Oni sebe smatraju sledbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622-godine, koji mu je omogućio da pobegne od neprijatelja i ponovo okupi svoje ljude", navodi se u izveštaju italijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživeli poraz i veruju u verski zadatak bez zazora, a reč je o ratnicima prekaljenim u mesecima rata i spremnim na sve".

Republika dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-kaida, čiji borci sad sve žešće deluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-kaide u Evropi. 

Analize obaveštajnih i bezbednosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prezaju da, ako nemaju vatrenog oružja, posegnu za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.

Izvor: Beta.rs / Foto: Thinkstock
 
19.03.2017 20:16

 

Pročitajte još i ...

OPUŠTENO: Sajber napad izveden kroz (rupu) u Windows-u! OPUŠTENO: Sajber napad izveden kroz (rupu) u Windows-u!

Nov talas hakerskih napada u svetu koristio je propust u sistemima "Windows" za koji je "Microsoft" već objavio "lek", saospštila je ta kompanija.Prema prvima analizama "Microsoft"-a, "ucenjivački softver koristi nekoliko metoda ...

JUBILEJ: Pola veka od pojave prvog bankomata u svetu! JUBILEJ: Pola veka od pojave prvog bankomata u svetu!

Prošlo je tačno 50 godina od izuma bankomata, koji je prvi put upotrebljen u Londonu.Kako prenosi "BBC", bankomat je svetlost dana ugledao u junu 1967. godine u Enfildu u severnom ...

OTKRIVAMO! Američka vojska ima svoju novu (igračku) OTKRIVAMO! Američka vojska ima svoju novu (igračku)

Posle filmskih "Ratova zvezda", laseri će izgleda primenu naći i u ratovima u koje je Amerika konstantno u nekom delu sveta uključena...Vojska SAD je u saradnji sa kompanijom "Raytheon" spojila ...

Loading the player...