RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Vodafone dobio dozvolu za tranzit kroz Srbiju

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), saopštila je u petak, 19. aprila, da je izdala dozvolu britanskoj kompaniji Vodafone za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija u oblasti javnih komunikacionih mreža i usluga.

Iako je ova informacija u javnosti shvaćena kao da na tržište telekomunikacionih usluga stiže novi igrač, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, za Politiku kaže da Vodafone nije četvrti mobilni operater u Srbiji.


„Oni su upisani u registar da mogu da obavljaju delatnost koja ne podrazumeva fiksnu i mobilnu telefoniju, za koje su potrebne posebne licence.

Reč je o tranzitnom saobraćaju između zapadne Evrope i Turske, koji će Srbiji doneti novac od naplate predviđenih taksi“, izjavio je Ljajić za list Politika.

Kako je navedeno i u saopštenju RATEL-a, ogranak Vodafone-a u Beogradu će koristiti mrežu isključivo za tranzitni prenos optičkih signala kroz Srbiju.

Izdavanjem dozvole, praktično je registrovan ogranak u Srbiji ove, jedne od vodećih svetskih telekomunikacionih kompanija, kao još jedan operater optičke mreže za transport.

Za sada, kako je navedeno, neće biti pristupnih tačaka za povezivanje sa drugim mrežama operatera elektronskih komunikacija i neće biti omogućeno pružanje usluga korisnicima u Srbiji.

Direktor RATEL-a, Vladica Tintor, rekao je ovim povodom da je dobro da ima novih operatera, a da je jedan od glavnih zadataka agencije obezbeđivanje konkurentnosti na tržištu elektronskih komunikacija.

„Građanima omogućavamo izbor, a regulativa i u elektronskim komunikacijama i poštanskim uslugama usklađena je sa evropskim standardima u ovoj oblasti“, rekao je Tintor, a navodi se u saopštenju.

U RATEL-ovoj evidenciji registrovana su 34 operatera optičkih mreža za transport u Srbiji.

Neki od tih operatera koriste vlastitu optičku mrežu za transport kao mrežu za pružanje usluga krajnjim korisnicima, dok drugi iznajmljuju svoju optičku mrežu ili delove te mreže drugim operaterima za povezivanje njihovih lokacija ili za pružanje različitih usluga u oblasti elektronskih komunikacija.

Izvor: Politika
 
22.04.2019 07:15

 

Pročitajte još i ...

Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla

Kompanija SolarTube International razvila je takozvane „solarne tube“ koje sakupljaju sunčevu svetlost, te na taj način omogućavaju i osvetljavanje onih prostorija koje nemaju prozore i u mračne unutrašnje prostore donose ...

Srpski programeri među najboljima na svetu! Srpski programeri među najboljima na svetu!

Startap ekosistem Beograd-Novi Sad našao se po prvi put među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije Startup Genome koja je ove godine analizirala preko 150 gradova ...

Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga

Sve češće dolazimo u situaciju da nam proizvođači softvera i hardvera tvrde da mi u stvari nismo vlasnici onoga što smo pošteno platili.Najnoviji takav primer stiže nam iz Adobe-a, koji ...

Loading the player...