RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

ZVONCE I OVCE: Pred poslanicima budžet i (30 tačaka), da li i dosta vremena?

Pred poslanicima će se u sredu naći predlog budžeta za narednu godinu, kojim je planiran deficit od (0,6 odsto) "BDP"-a, i privredni rast tri i po odsto.

Osim o budžetu, poslanici će na istoj sednici raspravljati o još (30 tačaka). Opozicija tvrdi - vremena je premalo. Vlast odgovara - toliko ste zaslužili na izborima.

Trideset odluka i predloga zakona, plus najvažniji finansijski zakon. Ukupno (31 tačka) dnevnog reda, štampana na nekoliko hiljada stranica, pred poslanicima će se naći na istoj sednici. Opozicija negoduje zbog obimnog dnevnog reda.

"Vlast zapravo želi da kroz raspravu o budžetu skrene pažnju sa svih drugih važnih zakona, koji treba da se usvoje.

To će proći ispod radara, ispod žita. Niko neće uspeti da se pripremi i diskutuje o tim temama", smatra poslanik "Narodne stranke" Miroslav Aleksić.

"Vlast" odgovara - ne sprečavamo diskusiju, već usvajamo međusobno povezane i uslovljene zakone. I podsećaju kako je bilo pre (2012. godine)."Sećam se da smo pričali o zakonu o pivu i izmenama zakona o privatizaciji. Ako me ubedite da to ima neke veze biću Vam zahvalan", kaže Aleksandar Martinović, "SNS".

Novinar: Pa ne treba i Vi da nastavljate takvu praksu?

Martinović: Ni ne nastavljamo. Ovde nema piva, nema privatizacije.

Ali zato ima, osim budžeta za (2018.) čitav niz izmena finansijskih zakona, poreskih zakona, izmene zakona o stečaju, o radu, o platama, i potpuno novi zakoni o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Ako pogledate da imate (31 tačku), šefovima poslaničkih grupa koji imaju (20 minuta) na raspolaganju, imaće (40 sekundi) po jednom zakonskom predlogu uključujući i budžet koji ima preko (700 strana)", navodi Aleksić.

"Poslanička grupa "Dosta je bilo" ima ukupno (16 minuta) za tu raspravu. Imamo (31 tačku) što znači da imamo za svaku po (30 sekundi)", navodi poslanica "DJB" Tatjana Macura.

"Oni su trebali tu računicu da prave pre izbora, Vreme se deli po broju poslanika u poslaničkim grupama.

To što su oni loše prošli na izborima i što imaju malo poslanika u poslaničkim grupama za to im nije kriva "SNS"", odgovara Martinović.

Manjak vremena za raspravu, poslanike vladajuće većine ne brine. Oni imaju drugačiju računicu.

"Kad sve saberete, preko (20) i nešto časova, a to će trajati verovatno (5 dana), nije dovoljno da se ovo razmotri, onda ja ne znam koliko vremena je potrebno", smatra Marjan Rističević iz "Narodne seljačke stranke".

Problem sa vremenom, međutim, nemaju samo opozicioni poslanici. Ni "Fiskalni savet" nije stigao da da mišljenje na sve poreske zakone koji su sutra pred poslanicima.

""Zakon o budžetskom sistemu" jasno kaže da "Fiskalni savet" treba da ocenjuje poreske zakone.

Mi ih čak nismo ni dobili, a kamoli da smo ih dobili u vremenu da možemo da reagujemo", kaže Pavle Petrović iz "Fiskalnog saveta".

U trci sa vemenom, poslanici će od sutra raspravljati o budžetu za narednu, a da još nisu dobili (završni račun) za prethodnu godinu.
Izvor: TV N1 / Foto: Kurir.rs
 
06.12.2017 11:08

 

Pročitajte još i ...

CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem

Iskreno sirov, kakvim ga je sam Gospod dao, on nikad nije krio visoko mišljenje o sebi: „Rođen sam na Sretenje, veliki ljudi se rađaju na velike crkvene praznike.“ ("Kurir", 16. ...

BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA

Direktor beogradske kompanije "CarGo", Vuk Guberinić izjavio je da izmene "Zakona Srbije o prevozu putnika u drumskom saobraćaju" ozbiljno ugrožavaju rad aplikacije "CarGo", i da su takve da će cenu ...

80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a! 80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a!

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" (SzS) Nikola Jovanović izjavio je danas da se odbornička grupa "SzS" u "Skupštini Beograda" protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, ...

Loading the player...